Cum ne-a mințit moda

Moda. Definiție provizorie:  obicei colectiv specific unei perioade de timp și unui mediu social. Nu, nu este doar despre “țoale”, dar tema asta va fi abordată într-un articol separat, cu ocazia faptului că am terminat de citit Fashion-ology de Yuniya Kamawura, o carte pe care o recomand cu căldură tuturor celor care sunt pasionați de modă, de sociologie, sau de ambele, cazul meu. “Problema” ,deci, cu moda este că se schimbă repejor, chiar fără a ne da prea mult timp reacție. Mai mult, mă amuză teribil să observ cum lucruri care acum ceva ani erau considerate crime împotriva națiunii, precum adidașii purtați cu rochii elegante sau sandalele cu șosete, acum sunt cât se poate de “IN”. Practic, aceste așa numite reguli “impuse” de către poliția modei de-a lungul timpului, sunt acum distruse în mii de bucățele și aruncate-n mare. Iar eu sunt cât se poate de distrată să observ reacțiile (lucru care face parte din categoria “defecte profesionale”, mai precis defecte ale sociologului).

Am să încep cu “Hainele de bărbați sunt pentru barbati”

Well, that’s one big, fat lie. Probabil inventată de către bărbați în speranța că ale lor consoarte nu își vor mai bagă nasul în tricourile lor, această regulă este “so 2000 and late”. Se prea poate chiar să fie inventată și de anumite consoarte care, la rândul lor, sunt mult prea conservatoare și nu pot trece peste faptul că genul nu mai este considerat un criteriu de departajare în societatea contemporană, această societate în care ne ducem veacul mai liberi că oricând. Din orice fel de punct de vedere. Oricum ar fi, împrumutatul de haine este the new IT thing, iar mie una îmi surâde ideea.

Adidașii și pantofii sport sunt numai pentru sală și turiști.

Asta da încălcare a legilor ce au dăinuit în “manuscrisele modei” pentru zeci de ani. Legenda zice că adidașii sunt pentru a face sport, d’oh, că doar de-aia îi găsim în raionul intitulat “Incaltaminte Sportiva” și nu în cel de “Incaltaminte de gală”, și doar de-aia se numesc “adidasi” (oh wait, that’s not actually true. anyhow…). Doar că situația s-a cam denaturat, așadar call me whatever you want, însă mie îmi place să îmi port tenesii cu rochii și nici măcar nu sunt fană Avril Lavigne.

Toate articolele ce alcătuiesc ținuta trebuie “sa se potrivească între ele”

Menționez acest aspect pentru că am fost terorizată în școală generală de către o colegă care mă atenționa adesea că rozul nu se potrivește cu portocaliul. Doresc prin acest post să o atenționez și eu la rândul meu că aparent anticipasem schimbările ce urmau a fi introduse în materie de trenduri, așadar eram cât se poate de cool. Sau cum îi place unui prieten apropiat să spună, “o aveam în sange”. Mda, cred că ne amintim cu toții zilele în care poșeta trebuia să se asorteze cu pantofii. Sau faptul că era de neconceput să porți două sau mai multe print-uri în cadrul aceleiași ținute. Yep, those days are over. None of these things are relevant anymore, iar eu nici nu știu cui să-i mulțumesc prima oară!

Îmbrăca-te pentru a părea mai slabă

Deși pare o afirmație, sau mai degrabă un sfat de bun simț, consider că nu trebuie luat că atare. De ce? În primul rând pentru că în dorință noastră de a deveni niște Mini-Angels Victoria Secret, nu realizăm că ajungem să purtăm niște bluze awkward, banale și care nu ne avantajează în niciun fel. Trust me, am greșit și greșesc în continuare cu blugii cu turul “relativ lasat”. Am dezvoltat încă de când i-am descoperit prima oară o pasiune nebună pentru ei, crezând în naivitatea mea că mă avantajează teribil de tare. Și nu, nu mi-au stat bine niciodată. But “my jeans love affair” is irrelevant , dat fiind că este o dragoste imposibilă. Ce e important este că “interesting and fun” e de foarte multe ori mult mai atractiv decât “skinny and boring.”

Anumite culori sunt de sezon

Vară trecută am purtat 90% din timp negru din varii motive pe care nu am să le înșir aici. Iarna asta am avut cel puțin 2 paltoane în culori deschise, iar trench-ul meu roz pastel a făcut furori în Februarie, so tell me once again: cine decide ce culoare se poartă când ?

Nu purta prea multe straturi

Chit că ai nevoie de multe straturi datorită temperaturilor, sau pur și simplu îți place look-ul, există o artă a “layering-ului”, pe care dacă o stăpânești, vei arata cu siguranță mult mai chic. Sunt atâtea combinații fun care pot fi făcute, încât merită să le dai o șansa. Până la urmă, more is only more when you can bend your arms comfortably.

Combinația jeans și tricou alb e basic

Indeed it is, but basic doesn’t necessarily mean boring, nu? Până una alta există atât de multe variații ale tricourilor albe și ale blugilor, încât poți organiza fără probleme o petrecere cu acest dress-code, fără a-ți fi teamă că vei avea o ținută identică cu oricare dintre invitați. Asta, desigur, dacă știi cum să porți cele două piese în a hip way și cum să adaugi personalitate întregului look.

 

Piesele Underwear se poartă numai în casă

Termenul în sine, mai precis “undergarments”, nu mai descrie cum trebuie utilitatea pieselor în sine. Lenjeria a fost în mod oficial declarată aptă pentru a complimenta un look de zi (sau chiar de seară, the sky is the limit). Gândește-te doar la furouri, sau chiar faimoasele sutiene purtate peste helancă ale lui J.W. Anderson. Nu știu despre voi, but you have a “yes” from me.

Hainele noi arată mai bine decât cele vechi

Este foarte probabil ca acest punct să mă vizeze strict pe mine. Dar o să încerc oricum. În ultimii ani, cultura “ vintage” a câștigat mai multă popularitate decât ne-am fi imaginat. Și mă pot gândi la mai multe motive pentru care acest lucru a fost posibil, dar în primul rând pentru că lucrurile vechi vin automat cu o oarecare istorie, deci implicit, cu personalitate. Stigma magazinelor SecondHand ar trebui spălată bine, împreună cu prejudecățile aferente pentru că, believe it or not, acolo poți găsi de cele mai multe ori chestii über nice, precum designer handbags sau the popular Nikes, care for some reason arată mult mai bine odată cu timpul.

 

Nu purta niciodată sandale cu șosete

Am lăsat desertul la final (da, sunt genul ăla de om care respectă cronologia meselor și nu mănâncă desertul înainte de supă). Un adevărat deliciu. Cred că oricât de mult s-ar schimba lumea din jurul nostru, va exista întotdeauna un grup (MARE) de oameni care nu va putea niciodată trece peste acest lucru. Și pentru că sunt o persoană sadică, am ales imagini cu piese atât de contrastante încât chiar recomand persoanelor cu probleme în acest sens să nu continue să dea scroll, pentru că e posibil să provoace crize de epilepsie. Articolul oricum se termină aici. Așadar alegeți să dormiți liniștiți și nu vă provocați stări inutile. Pentru toți cei care au puțină deschidere, here they are, ladies and gents:

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s