Ce se întâmplă când celebritățile preiau frâiele modei?

Noi branduri se lansează că ciupercile după ploaie și asta pentru că din ce în ce mai multe vedete de televiziune își descoperă acest talent artistic de a crea haine. Nimic rău în asta, aș zice, în condițiile în care acest talent ar exista cu adevărat. Este just faptul că astfel de celebrități, de la cântăreți, la actori și prezentatori TV cunosc o notorietate la care anumiți designeri underground pot doar visa, însă asta nu înseamnă că au și talent. Greșesc? Cum nu mai poate fii ignorat boomul de linii de modă ce au luat naștere în frunte cu artiști precum Mary-Kate și Ashley Olsen (The Row), până la Vicktoria Beckham, Rihanna, Beyonce, Kanye West și așa mai departe, a venit momentul să ne gândim cam ce repercursiuni ar exista în urmă unui asemenea fenomen. Există chiar surse care spun că magazinul Selfridges a înregistrat cele mai multe vânzări în materie de incaltamite cu ajutorul sneakersilor Yeezy. So what does that mean exactly?

the-row-001-1366

The Row

Nu zic că nu m-am oprit și eu în vitrine să văd sneakersii roz ai Rihannei pentru Puma, și nu neg nici faptul că e mai cool pentru anumite persoane să zici că porți o piesă cu semnătura lui Beyonce, în favoarea uneia cu semnătura lui Esteban Cortazar (who the F is that, right? vă invit)

Totuși, este ceva aici ce nu se îmbină cum trebuie. Hai să gândim altfel: ar putea asta descuraja tinere talente să se mai lanseze, ținând cont că nu au nicio șansa în fața personalităților precum Kanye? Sau va inhiba asta talentul și creativitatea designerilor deja existenți, atunci când lumea se înghesuie “la coadă” pentru haine create de Mary-Kate și Ashley? În plus, moda de calitate poate fi produsă doar atunci când există o anumită cunoaștere în domeniu: istoria costumului,  istoria artei etc. Nu a există moment în această industrie în care piesele să nu fie inspirate din anumite epoci, sau din anumite piese de artă (de la forme geometrice, la culori etc.) Pentru că astfel de informații stau și au stat întotdeauna la baza unei colecții cu adevărat impresionante, cu însemnătate și cu o estetică demnă de invidiat.

yeezy 2

Yeezy

Pe când stilul nu este de-ajuns. Desigur, cunosc anumite trucuri și chiar îmi pot imagina ușor un model de rochie în minte, dar fără skillurile necesare nu voi produce niciodată ceva demn de a fi expus în muzeul V&A, spre exemplu. (așa cum au fost colecțiile marilor nume expuse de-a lungul timpului). Moda e o industrie care funcționează pe baza unui business-model că oricare alta, și are nevoie de susteinabilitate. Deci întrebarea vine aici: ne place când vedetele noastre preferate își lărgesc orizonturile, însă is that good in the long run?

_ARC0011

Fenty X Puma

 

2 Comments

 1. Eu sincer nu am vazut pana acum vreun obiect vestimentar by Kanye/Beyonce/Olsens (insert celebrity name here) care sa ma impresioneze. Le inteleg dorinta de a se extinde si in alte domenii, nu neg faptul ca au stil sau ca sunt trend-setteri, dar cum ai zis si tu, e nevoie de mai mult decat atat. Doar privind ultima colectie Yeezy ma trec fiorii… si nu in sensul bun 🙂
  Oricum, sa speram ca designerii cu adevarat talentati isi vor continua activitatea si nu vor fi descurajati.
  P.S. Great blog, imi face placere sa te citesc 🙂
  Kisses,
  http://www.bloggerissa.com

  Like

  1. la cum se mișcă lucrurile, nu am așteptări prea mari, însă cine știe… Totuși, dacă și Anna Wintour, “prietena” familiei Kardashian, a încercat să plece în mijlocul ultimului show Yeezy, e clar…:D Glad you like it, ne recitim curând!!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s